Despre mine - Nucu Pandrea

Go to content

Main menu

Despre mine

Via NAPOCA NEWS

"Acum 60 de ani se nastea pe meleaguri clujene un prunc. Greutatile care l-au macinat o buna parte a tineretii prevesteau ca va ajunge geniul, maestrul, „cântaretul care îti manânca instrumentul”, la propriu.Acesta este Nucu PANDREA. Maestrul care face natura si se înfioare atunci când o frunza ajunge între buzele sale. Florile si copacii se închina în fata acestui om care încânta si ne încânta de câte ori îsi face grandioasa aparitie.Omul care a dus vestea românilor în întreaga lume, asemeni celorlalte genii de care poporul român nu duce lipsa, astazi, 22 februarie împlineste o vârsta la care multi dintre noi îl invidiem când îl vedem atât de plin de energie, viata si elan.Te felicitam, maestre. Îsi dorim putere de munca si sanatate. Sa ramâi tot asa tânar precum esti, iar tu si frunza ta sa ne mai îmbunezi multi ani de azi înainte."

Via FORMULA AS

"Nu exista Conservator de cantat din frunza. Conservatorul meu a fost codrul". E cunoscut mai ales de pe micul ecran, ca invitat permanent al trupei "Nightlosers", dar oriunde apare Nucu Pandrea face furori. Coborat dintr-un lung sir de preoti greco-catolici ardeleni, crescut intr-o familie prigonita pentru credinta sa, Nucu Pandrea a ales frunza ca sa dea glas sentimentelor dramatice care l-au incercat de-a lungul vietii sale de pana acum. La un ceas aniversar pentru domnia sa, l-am invitat sa ne "cante" si noua in vorbe, despre dragostea lui de natura si frunze verzi"Aveam opt ani cand bunicul mi-a intins o frunza"


SCURTE APRECIERI:
“Singur pe camp, melancolic si instrainat, ce face un om oarecare? Trece pe langa un pom, rupe o frunza si o mesteca intre dinti, iar daca stie scoate sunete cu ea, canta. Este un mod simplu de a face blues. La noi se spune doina. Numele conteaza prea putin. Starea de spirit este aceasi. Iar daca vreun om poate sa-si exprime astfel durerea, plinatatea sau singuratatea sufletului sau, important este sa-l intelegi, nu sa-i lipesti etichete. Instumentul insolit, frunza Nucu(lui) Pandrea face furori. N-am auzit pe cineva (din cati prieteni au ascultat discul) sa nu remarce sunetul acesta rascolitor si linistitor totodata. Inspiratie de zile mari. Cred ca nici unul dintre instrumentele muzicale nu este atat de bluesy ca frunza”

VOX POPP - CRONICI, 1998- Un jazzman din Baltimore (Sunny Diggs):
“Romanii sunt singurii de pe pamant care fac o muzica siderala dintr-o frunza”(aluzie la Eugen Aloisiu Pandrea, solistiul la frunza al “pierzatorilor de nopti”) – cu ocazia participarii la SMITHSONIAN FOLKLIFE FESTIVAL,WASHINGTON DC - iunie – iulie 1999 - fapt consemnat de d-ul Ion Popescu Longin In Curierul Romanesc, nr.7 iulie 1999 (Revista pentru Diaspora)


“In America, solist
A uimit tot continentul:
A-ti vazut instrumentist
Sa-si manance instrumentul?”
(aluzie la interpelarea d-lui profesor Tiberiu Graur – directorul muzeului etnografic al Transilvaniei – facuta la o masa de seara la Washington: “sa te vad “frunzulita” poti canta din frunza de salata?… A cantat si apoi a mancat-o!
Prof.Teofil Voinescu Amadeus, Cluj Napoca ,,Nucusor de cantec romanesc”- raspuns al actorului Horatiu Malaiele la un apel telefonic.

,,E-n juru-mi o vapaie
Prin muzica visezi;
Cand altii frunza taie
Tu frunza – nobilezi.”
( SANDU OLTEANU – epigramist – Bistrita, membru ,,LIONS”)Via CLUJ-AM

PORTRET DE ARTIST:NUCU PANDREA

“Românii sunt singurii de pe pamânt care fac o muzica siderala dintr-o frunza”
(Sunny Diggs cu ocazia participarii la SMITHSONIAN FOLKLIFE FESTIVAL,WASHINGTON DC - iunie – iulie 1999 )
“LA MULTI ANI MAESTRE!”

Via  Patria Online

"Eugen-Aloisiu Nucu Pandrea e un personaj fabulos al Clujului, descins parca din stravechile balade populare romanesti. Sunny Diggs, un celebru jazzman din Baltimore, S.U.A., care l-a vazut pe artist într-un concert sustinut în „Lumea Noua” exclama, uimit: „Romanii sunt singurii de pe pamânt care fac o muzica siderala dintr-o frunza.” Cu o alta ocazie, dupa un spectacol la New-York cu „Nightloosers” – formatia cu care artistul a colindat întreg mapamondul – saptamanalul new-yorkez „Village Voice” insera: „Nightloosers, cei care combina bluesul american cu folclorul transilvan, avand protagonist un „popular” cantaret din frunza care imita sunetele chitarei solo.”Back to content | Back to main menu